De Tekstzetter - copy - content - translations

Poppy, lach maar, de wereld staat in brand!

Categorie : bedenking, dochter 2 feb 2017

Het heeft toch iets weg van een emotionele oefening in balans, een pasgeboren – nu ja, pàsgeboren kun je dat poppetje niet meer noemen, daarvoor weegt ze al te zwaar, maar papa had het veel druk met ander type-type-doen en die pingelende peuterzus – baby’tje op je schoot zetten voor een sessie van ‘Hoe groot gaat Poppy worden?’ waarna een glimlachje verschijnt als ware het een mechaniekje opgehangen aan de hefboom van haar schoudertjes. Zich onbewust. Jij, je instincten negerend.

Want de wereld staat in brand natuurlijk. Demagogen plegen machtsgreep na machtsgreep en stuiten slechts op tandeloos verzet. Zo’n verzet-je dat van tepeltjes drinkt – voorlopig nog, want straks mag ze haar eerste fruitpapje proberen. En ooit gaan de demagogen vechten en Wat Dan?

We weten het niet. Staan ’s ochtends op en eten iets met palmolie in terwijl het verse nieuws van de vorige dag stilaan deel uitmaakt van de gewoonte. ‘Wat heeft hij nu weer gedaan?’ Een wenkbrauw die nog nauwelijks rijst, een monkellach. Je schart eens in je haar. De hoogste kijkcijfers ooit voor een krabbel. Geen wonder, dat permanent voor TV geschminkte aangezicht, Amerikaans geprepareerd.

Die eerste schaterlachjes, though.

Net gevolgd door een zopas aangezwengeld en met nagels nijpend plichtsbesef – een soort van oproep aan jezelf – dat de revolutie niet begint bij sofa-surfers, dat de aarde voor ons, kinderen, en onze kinderen, plots weer een beetje minder vanzelfsprekend wordt. Dus weet je het nu wel zeker: straks zullen we toch met zijn allen eens de straat op moeten, ugh. Banden verbranden. Gooien met een steen naar een rijkemansruit. Schouder aan schouder met iemand die naar zweet stinkt en een ander met een lange baard, allen: geen bezitter van een schuilkelder, een met proviand volgestouwd jacht, een raket naar Mars. Wij tegen hen.

Er is niets meer aan te doen, waar is m’n hooivork?

The revolution will be live